Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
orsinapikerdese

Mi a női jóga?

Orsi · 9 hónapja
Namaste!

Aki már olvasta előző bejegyzéseimet az tudja, hogy nemrég nőgyógyászati műtéten estem át és az ember a betegség felütésekor és utána is keresi magában az okokat, miért alakulhatott ki, mivel szüntethető meg? Szerencsére környezetem sok jó tanáccsal és ajánlással nem halmozott el, csak egy-két új dolog keltett figyelmemet. Az egyik a női jóga volt! És jött a jól ismert kérdés magamtól, hogy mi az a női jóga?

Persze tudom, hogy mi az általában a jóga, de azért pontosítás végett ideékelem:  "A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák.....A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével, .... elérje az elme megtisztulását..."  Gondolom itt kapcsolódik ehhez a részhez, hogy a nőies gyakorlatok a női nemi szervekre fókuszálva végzi a mozgást.

Szeretem az elméleti ötleteket rögtön kipróbálni, átélni, gyakorlati síkba áthelyezni és milyen jó, hogy youtube-on már mindenféle dolgot feltesznek, hogy mihamarabb elérje az embert a friss információ, nem is beszélve sok ezres feliratkozó és néző után járó pénzjutalomról. A net elsőként a "Női jóga otthon - fókuszban a petevezeték " című videót hozta fel. Örömmel láttam, hogy csak kicsivel több, mint félóra.  Köztudott, hogy a manapság csak 20-30 percig óhajtunk figyelni egy dologra. Ezért sikeresek a sorozatok, mert nem hosszabbak félóránál, vagy talán azért lettek rövidre vágva, hogy a nézettség ne csökkenjen. 

De kanyarodjunk vissza tornához. Előkészítettem reggel a terepet, azaz friss levegő, nyugodt légkör és lelkesen nekiláttam a feladatoknak. A légzés megtanulásával kezdődik, hogy honnan indulva hova érkezve fújjad be és ki a levegőt. Mennyi ideig tartsad bent. Ennél a résznél furán viccesnek találtam és okozott nehézséget a hasba való légzés gyorsított végzése. A nagy pocakom csak úgy hullámzott.  A hát görbítése, azaz homorítása és domborítása nagy ívben kifejezetten jól esett.  Aztán jobb és bal oldalakra való kicsavarodást szeretem a legjobban. Ilyenkor próbálok jobban és jobban kifordulni önmagamból. Mint a madarak, hogy akik a nyakukat majdnem teljesen körbe tudják forgatni.   Aztán mikor már a lábat is nyújtani kellett, főleg a felső test mellé helyezve egyenesbe hozni, vagy a talajon széttárni 90 fokban és ráhajolni felső testtel, ott éreztem meg a korlátaimat, feszegetem határaimat. Itt mindenképpen kell fejlődni.  Következett a gyerekkoromból jól ismert bölcsőtartás, ezt is nehezen tudtam helyesen kitartani, holott gyerekkoromban minden tesi órán játszva, könnyeden megcsináltuk ezt a mozdulatot. Most azt hittem, hogy a testem középső része, ahol nyújtani kell, széthúzom örökre a bőröm. Mindezek ellenére lelkesen, kitartóan csináltam végig a feladatokat.  A lazító, pihentető résszel zárul a feladatsor. Azt éreztem, hogy csak úgy pezseg a középső testrészem egy óra után, mert hogy rögtön kettő részt is átvettem.

Úgy gondolom, hogy beiktathatom a mindennapjaimba ezeket a jógagyakorlatokat. Két naponta ajánlja a készítő a gyakorlást, lehetőleg menstruáció után peteérés előtti szakaszában.  Már csak a hátamat kellene kiropogtatni, mert hogy ott is vannak érezhető, sőt hallható problémák. De ez egy másik bejegyzés tárgya lesz. 

Namaste! 
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Orsi
39 éves családanya vagyok és lépést szeretnék tartani a mai rohanó világgal. Rengeteg dologgal találkozom a mindennapi életben, szürke hétköznapokban. Megoldandó feladatok sorával küzdök ezeket a lehető legjobban, leggyorsabban kell átlátnom és helyesen döntenem. És itt megtorpantam.....nem tudom sokszor mi a jó válasz...nincs időm elmélyedni egy kérdésben....nincs társaság akikkel megvitathatnám....talán Ti segítetek?! :)